ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΕ Η ΟΜΑΔΑ 1Γκούντα ΗρώΚαραγιάννη ΛουκίαΚαραθανάση ΜιχαλίαΡαπασάρδου ΔιονυσίαΣόντη Άννα
ΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ ΣΤΟ PHOTOPEACH Η ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΡΑΠΑΣΑΡΔΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑ


Αρχιτεκτονική Καστοριάς on PhotoPeach
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ


Η αρχιτεκτονική των σπιτιών της Καστοριάς παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν πολλά πέτρινα αρχοντικά στα οποία αποτυπώνεται η ευημερία που γνώρισε η πύλη τους δύο περασμένους αιώνες εξαιτίας κυρίως του εξαγωγικού εμπορίου της γούνας. Τόσο στα αρχοντικά όσο και στις εκκλησίες της πύλης, διατηρείται έντονο το βυζαντινό χρώμα με τις ορθογώνιες πελεκητές πέτρες, τα ξύλινα παράθυρα και τη χρήση κατακόκκινων κεραμιδιών.

external image kastoria_goumbel1a.jpg
Η Παναγιά η Κουμπελίδικη. Μια από τις 76 βυζαντινές εκκλησίες της Καστοριάς
Στην Καστοριά υπάρχουν 76 εκκλησίες - βυζαντινές και μεταβυζαντινές - των οποίων ο αρχιτεκτονικός ρυθμός είναι κυρίως αυτός της τρίκλιτης βασιλικής για τις αρχαιότερες και της μονόκλιτης για τις μεταγενέστερες. Ο επισκέπτης, εκτός από τους περιπάτους γύρω από τη λίμνη μπορεί να περάσει πολλές και γόνιμες ώρες στα μουσεία της πόλης που καταγράφουν με τον καλύτερο τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά της Καστοριάς.


Η λίμνη

external image kastoria_3.jpg
Η λίμνη Ορεστιάδα της Καστοριάς ήταν αυτή που έδωσε ζωή στους κατοίκους της περιοχής εδώ και 7.000 χρόνια.
Η λίμνη Ορεστιάδα της Καστοριάς ήταν αυτή που έδωσε ζωή στους κατοίκους της περιοχής εδώ και 7.000 χρόνια. Στα νερά της εισχωρεί η χερσόνησος της πόλης, στο στενότερο σημείο της οποίας οι Βυζαντινοί είχαν ανοίξει ένα μικρό ισθμό για στρατηγικούς λόγους. Το υψόμετρο της είναι 627 μ. και τα νερά της τα τροφοδοτούν αρκετοί χείμαρροι, με κυριότερο αυτόν του Ξηροποτάμου. Η εξωτερική περιφέρεια της λίμνης είναι περίπου 20 χλμ. και το μεγαλύτερό της βάθος φτάνει τα 8,3 μ. Τη λίμνη περιβάλλουν γραφικά χωριουδάκια - Δισπηλιό, Μαυροχώρι, Πολύκαρπη, Φωτεινή, Μεταμόρφωση και Τοιχίο. Στις ακτές του Δισπηλιού έχει εντοπιστεί ένας σημαντικότατος παραλίμνιος νεολιθικός οικισμός. Στις βόρειες ακτές υπάρχουν πυκνοί καλαμιώνες και παράκτια δάση που φιλοξενούν μια πλούσια και σπάνια φτερωτή πανίδα. Στα νερά της υπάρχουν ποικιλίες νοστιμότατων ψαριών, όπως είναι τα γριβάδια, οι κυπρίνοι, οι πέρκες και οι πεταλούδες που ψαρεύονται είτε με καλάμι είτε με «πεζόβολο» - ένα είδος παραδοσιακών διχτύων.


ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: Καστοριά μια ''Ελβετική'' πόλη στην Ελλάδα

Η Καστοριά είναι από τις ωραιότερες ελληνικές πόλεις. Παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον (κυρίως οι μεσαιωνικές γειτονιές Ντολτσό στα νότια και Απόζαρι στα βόρεια) και διαφέρει απ’ όλες τις ελληνικές πόλεις στο ότι σχεδόν όλες οι πολυκατοικίες της και οι μονοκατοικίες της έχουν απαραιτήτως κεραμοσκεπές. Είναι γεμάτη από δεκάδες αρχοντικά του 18ου και του 19ου αι., εξέχοντα δείγματα της μακεδονικής λαϊκής αρχιτεκτονικής παράδοσης, ενώ ξεχωριστή θέση στην πόλη κατέχουν οι περίπου 75 βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί της. Χωρίς υπερβολή η παλιά πόλη της Καστοριάς είναι ένα υπαίθριο μουσείο της βυζαντινής τέχνης και του νεοελληνικού πολιτισμού.
kastoria secrets Βόρεια Ελλάδα:Καστοριά μια Ελβετική πόλη στην Ελλάδα
kastoria secrets Βόρεια Ελλάδα:Καστοριά μια Ελβετική πόλη στην Ελλάδα
Φθινόπωρο στην Καστοριά
kastoria spitia Βόρεια Ελλάδα:Καστοριά μια Ελβετική πόλη στην Ελλάδα
kastoria spitia Βόρεια Ελλάδα:Καστοριά μια Ελβετική πόλη στην Ελλάδα
ΤΟΥΡΛΙΔΑ
H λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου είναι ένας τόπος με σπάνια φυσική ομορφιά και διαχρονικά μεταβαλλόμενο περιβαλλοντικό οικοσύστημα.
Oι φερτές ύλες του Aχελώου και του Eύηνου μαζί με τα νερά της θάλασσας δημιούργησαν τον εκτεταμένο υγρότοπο.

Οι πελάδες, όπως ονομάζονται τα ξύλινα σπιτάκια που στηρίζονται σε πασσάλους πάνω από την επιφάνεια του νερού, και τα ιβάρια, οι πασσαλόπηκτοι φραγμοί από δικτυωτό πλέγμα για τον έλεγχο των μετακινήσεων των ψαριών και την αλιεία, είναι τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της περιοχής.

Ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία αποτελεί η επίσκεψη στον οικισμό της Τουρλίδας με τις πελάδες, τα σπίτια των ψαράδων, στην είσοδο της λιμνοθάλασσας.

Στον ξύλινο μόλο της Τουρλίδας δένουν ψαρόβαρκες. Aυτοκινητόδρομος, πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος συνδέουν την Tουρλίδα με την πόλη του Mεσολογγίου.

20161_mesologgi_poli_02.jpg


file.jpgmes_poli_014.jpg